Aldes, uw partner voor ventilatie

5 goede gewoontes voor gezonde binnenlucht in de zomer

Ook tijdens het zomerseizoen is gezonde lucht essentieel voor een goede gezondheid, vooral in uw eigen woning. Er zijn dan ook enkele belangrijke gewoontes die u kan aannemen om een gezonde binnenlucht te garanderen. Ontdek de 5 best practices voor een optimale luchtkwaliteit binnenshuis.

1. Verlucht uw woning elke dag

Dagelijks verluchten is het eerste wat u kan doen voor een goede binnenluchtkwaliteit. Verluchten vernieuwt de binnenlucht en verdrijft verontreinigende stoffen, bacteriën, geurtjes en vochtigheid. U kan ’s ochtends en/of ’s avonds ongeveer 10-15 minuten de ramen openzetten om frisse lucht in uw huis of appartement te laten circuleren. Heeft u een ventilatie-oplossing in huis? Programmeer die volgens uw levensstijl, meer hoeft u niet te doen.

2. Ventileren tijdens het koken of poetsen

Wanneer u uw huis schoonmaakt of kookt, is het aan te raden om de ramen te openen om stof en geuren te evacueren. Schoonmaakmiddelen en kookdampen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren om te voorkomen dat deze verontreinigende stoffen ophopen. Als u over een ventilatiesysteem D beschikt, zet dan de boost-modus aan om de extractie van de verschillende verontreinigende stoffen te verbeteren.

3. Vermijd verluchting tijdens vervuilingspieken

Wanneer de buitenlucht vervuild is, kunt u best niet verluchten om te voorkomen dat er verontreinigende stoffen uw woning binnenkomen. Vervuilingspieken kunnen gevaarlijk zijn voor uw gezondheid, daarom wordt aangeraden om in deze periode de ramen te sluiten. Als u een systeem D-ventilatie en een filtersysteem heeft, zorg er dan voor dat uw filters aangepast zijn aan de verontreinigende stoffen die het meest voorkomen in uw omgeving. Vergeet ze niet regelmatig schoon te maken en te vervangen.

4. ’s Nachts ventileren tijdens hittegolven

Tijdens hittegolven is het cruciaal om uw huis goed te ventileren. Dat kan het beste ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, als de buitentemperatuur koeler is. De meeste D-ventilatiesystemen hebben een bypass. Tijdens hittegolven zorgt die dat de koelere buitenlucht niet langs de warmtewisselaar stroomt en dus niet wordt opgewarmd door de uitgaande, warme binnenlucht. Hierdoor koelt de binnenlucht dus af.

5. Gebruik een ventilatiesysteem D met filters

Om een ​​optimale luchtkwaliteit te garanderen, is het raadzaam om een ​​mechanische ventilatieoplossing te installeren, zoals een ventilatiesysteem D. Het zorgt voor een constante circulatie van verse lucht waarbij het warmteverlies in de winter wordt beperkt en hitte in de zomer buiten blijft. Bovendien zorgt een ventilatiesysteem D met filtratie ervoor dat verontreinigende stoffen buitenshuis worden gehouden, wat een superieure binnenluchtkwaliteit garandeert.

Door de juiste maatregelen te nemen, kunt u een gezond leefklimaat en een optimale binnenluchtkwaliteit verzekeren. Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat de luchtkwaliteit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de nabijheid van externe vervuilingsbronnen, chemicaliën die in huis worden gebruikt of bouwmaterialen. Het is daarom aan te raden om regelmatig de kwaliteit van de binnenlucht te controleren en maatregelen te nemen om deze op een optimaal niveau te houden.